Fanatieke hardlopers hebben meer AGEs in hun bloed dan inactieven. Dat blijkt uit recent onderzoek van de Nederlandse arts dr. Madelijn Oudegeest-Sander die het AGE-gehalte in het bloed van marathonlopers vergeleek met dat van mensen die nooit aan sport doen. Zou het komen omdat ze meer eten dan mensen die weinig bewegen en dus meer AGEs consumeren?
Voor haar onderzoek selecteerde Oudegeest twaalf marathonlopers die in de afgelopen twintig jaar jaar vijf tot zes dagen per week ruim een uur per dag hadden getraind. Het AGE-gehalte van hun bloed vergeleek zij met dat van 44 ouderen die niet hadden gesport. AGEs worden door onder meer oxidanten gevormd die bestreden kunnen worden met antioxidanten. Omdat beweging de antioxidant capaciteit van het lichaam versterkt, verwachtte Oudegeest minder AGEs in het bloed van de marathonlopers aan te treffen dan bij de inactieven, te meer omdat de sporters jonger waren. Bekend is dat ouderen meer AGEs in hun lichaam hebben dan jongeren. Maar het omgekeerde bleek het geval: de marathonlopers hadden juist aanzienlijke hógere AGE-waardes.
Oudegeest-Sander: ‘We zijn nog aan het uitzoeken hoe dat zou kunnen komen. Een van de mogelijkheden is dat marathonlopers zo fanatiek bewegen, dat de gunstige effecten van matige beweging ongedaan worden gemaakt. Door heel veel intensief te sporten, neemt de oxidatieve belasting misschien juist toe, en daardoor maken topsporters wellicht meer AGEs in hun lichaam aan. Professor Schalkwijk, die aanwezig was bij mijn promotie, opperde nog een andere mogelijkheid. Mensen die niet lichamelijk actief zijn, hebben vaak meer vetcellen. Van AGEs is bekend dat ze zich graag in vetcellen nestelen. Misschien zijn de AGEs bij de inactieven dus in de vetcellen gaan zitten, waardoor je ze minder goed in het bloed kunt meten.’
Er is nog een derde mogelijke verklaring: marathonlopers eten meestal meer dan mensen die weinig bewegen. En als je meer eet, krijg je ook meer AGEs binnen. Professor Helen Vlassara stelt in haar boek Het anti-AGE-dieet dat voeding de belangrijkste bron is van AGEs in ons lichaam.
Oudegeest: ‘Inderdaad, dit aspect van de voeding kunnen we ook bekijken. De uitkomsten van mijn onderzoeken hebben meer vragen opgeroepen dan beantwoord.’
Ga hier naar de studie van dr Madelijn Oudegeest-Sander